Geluid op en rond rond de baan deel 1

16-10-2021

Wat is er realistischer dan licht op een baan? Geluid en licht! Kan je je inbeelden dat je de vogeltjes hoort fluiten in de achtergrond, terwijl in de voorgrond de diesel-loc juist opstart en een beetje verder kinderen aan het lachen zijn? Tot een paar jaar geleden was deze extra dimensie op een modelspoorbaan reeds mogelijk, maar of te wel heel duur of enkel voor "specialisten" weg gelegd. Vandaag zijn er vele mogelijkheden: Of je koopt een "uit de doos" systeem of je koopt (sound)modules voor een Arduino en bouwt alles zoals je wenst met de hulp van het internet of stelt alle componenten zelf samen. Het spreekt voor zich dat optie 1 de duurste is en optie 3 de goedkoopste zou moeten zijn. Zijn er nog mogelijkheden? Waarschijnlijk wel. Vandaag gaan we focussen op optie 1; de kant- en klare producten van de gekende leveranciers. In het hierop volgende artikel gaan we terug even naar onze Arduino en in deel 3 gaan we Pierre aan het woord laten, die zelf zijn printjes etst en aansluit. Let's make some noise!


Viessmann, Busch, Uhlenbrock...

Dit zijn volgens mij de meest voorkomende en nog steeds op de markt beschikbare soundmodules. Ik zal ze niet allemaal in detail bespreken, maar ga er wel enkele uitpikken als voorbeeld en van deze enkele specificatie meegeven.

Viessmann

Viessmann heeft verscheidene modules in zijn gamma. Verschillende modules, voor verschillend geluid. Elke module heeft een andere geluid dus.
Viessmann 5574 bijvoorbeeld, heeft geluiden van de jacht, Viessmann 5572 is een kettingzaag. Het volledige gamma kan je terugvinden op de site van Viessmann. De kwaliteit is meer dan behoorlijk. De prijs... relatief hoog (reken toch rond de €45 per module).

Dit is wat ze noemen een stationaire geluidsmodule. De geluidsmodule heeft een interne luidspreker en een connector voor een externe luidspreker. Het volume is uiteraard instelbaar. Bedrijfsspanning 14 - 24 V DC = of 10 - 16 V AC ~. 

In het filmpje hoor je deze van de 5572 gekoppeld aan een bewegend figuurtje met kettingzaag (Viessmann 1548).

Busch

Busch is al lang geen onbekende meer in het modelspoor-gebeuren. Ook deze Duitse fabrikant heeft een geluidsmodule in zijn gamma. Een heel leuke zelf, compleet met speakers en mixtafel. Het voordeel is dat je met deze geluidsmodule, verschillende geluiden kan afspelen rond en op je baan. Bijkomend kan je er ook licht aan koppelen.

Busch Realistic Sound 5770 heeft 16 geluiden, 7 uitgangen, 7 lichtprogramma's, 4 ingangen voor reedcontacten, is programmeerbaar en digitaal compatibel. 12-16 V (AC) 14-22 V (DC), 2 geluiduitgangen voor luidsprekers 8 Ohm / 0,5 W (inbegrepen). Aansluiting via 3,5 mm jack, aparte volumeregeling voor beide uitgangen, 7 licht uitgangen 12-20 V (afhankelijk van de ingangsspanning) 300 mA per uitgang, max. 1,0 A. Deze kost rond de €140.

Meer info: Busch

Uhlenbrock

Uhlenbrock is gekend om zijn eenvoudige, doch kwalitatieve producten. Wat soundmodules betreft hebben ze er enkele heel interessante in het gamma. De 38110 lijkt mij wel deze te zijn die prijs/kwaliteit bij de beste mag gerekend worden. (Is een vrijblijvende opinie). De MP3 sound-module is zo eenvoudig als het maar kan zijn. Kan zowel analoog als digitaal gebruikt worden, heeft geen interface nodig voor het importeren van het geluid (kan gewoon rechtstreeks met USB van de pc naar de module), kan via een knop of reedcontact geschakeld worden en heeft een optisch geïsoleerde ingang voor het aansluiten van elektronische schakelaars. Richtprijs ligt rond de €33.

De meer uitgebreide (en ook iets duurdere, rond de €140) Uhlenbrock Sound-director, bevat 10 contacten. Kan ook uitgerust worden met zelf opgenomen sound (overdracht via USB) en is standaard voorzien van 2 luidsprekertjes. Deze mag je gerust de tegenhanger noemen van Busch Realistic Sound 5770 (hierboven besproken)

Meer info over deze producten kan u vinden op de site van Uhlenbrock.

Conclusie

Keuze genoeg op de markt. Ik heb bewust niet alle merken overlopen en ook niet alle modellen van alle merken. Dit is ook niet echt de bedoeling van dit artikel. De bedoeling is echter om een aanloop te nemen naar de volgende artikels. We willen aantonen dat, indien je een beetje gezonde interesse hebt, je makkelijk zelf ook modules kan maken in plaats van deze "uit de doos" exemplaren te kopen. Begrijp mij niet verkeerd: er is niets mis met deze soundmodules, maar als we u vertellen dat je deze ook goedkoper zelf kan maken en er ook nog eens plezier aan kan beleven met het bouwen er van... we zijn ten slotte toch nog steeds model-bouwers. 

In de volgende aflevering, gaan we deze eens proberen te bouwen vanaf een Arduino-module. Wat de mogelijkheden en de voordelen daarvan zijn... dat zullen jullie dan kunnen lezen.


Sven Vandersmissen

Auteur / trekker van VMSC De Locloods

"Alles wat we horen is een mening, geen feit. Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid." - Marcus Aurelius